Gode cykel-vaner kan være med til at redde dit liv, så derfor har vi samlet nogle gode råd til at færdes i trafikken.
Vidste du, at en cykelhjelm mindsker risikoen for alvorlige hovedskader med op til 60 %, hvis du skulle styrte? Det viser tal fra Rådet for Sikker Trafik, der også har undersøgt, at brugen af cykelhjelme er højest hos børn og unge under 16 år og lavest blandt de 16-25-årige. Så på med hjelmen.
En cykelhjelm skal være CE og EN 1078 mærket, dog er cykelhjelm-airbag kun CE mærket, da den testes anderledes. Det er ikke lovpligtigt at køre med cykelhjelm i Danmark – men det er en rigtig god idé at bruge.
En cykelhjelm forebygger kun alvorlige hovedskader, hvis du har den på hovedet, når du cykler. Vi har samlet nogle gode råd, der hjælper med at få brugt hjelmen.
Mange af ulykkerne kunne være undgået, hvis både cyklist og bilist havde orienteret sig bedre, inden de kørte ud i vejkrydset. Rådet for Sikker Trafik har et par råd, der er gode at følge:
Kører du på el-cykel, så vær ekstra opmærksom på andre i trafikken. Farten kan undervurderes af andre og dig.
Hold fast i det med cykelhjelmen. Både hos dig selv og dit barn – også selvom barnet ikke ønsker at bruge hjelmen.
Det er forskelligt, hvornår børn er klar til at køre alene på cykel. Det er dig som forældre, der skal vurdere dit barns sikkerhed i trafikken. Få her nogle gode råd til dig som forældre:Tager du en pangfarvet (selvlysende) jakke med reflekser på, viser undersøgelser, at du kan nedsætte risikoen for at blive involveret i et uheld med næsten 50 %.
8 ud af 10 cykelulykker i dagtimerne og ikke, når det er mørkt, som man kunne tro. Pangfarver øger din synlighed i trafikken.
Tænk i det hele taget trafiksikkerhed, når du køber hhv. cykel, løbe og udendørstøj - og strikker du selv handsker, huer, tørklæder mm., kan du bruge refleksgarn eller garn med reflekstråd.